

Southwest Vegetation Management Association 21st Annual Meeting Hotel Tucson City Center October 16-18, 2018

Schedule	Tuesday, October 16	Schedule	Wednesday, October 17	
6:30 - 9:00 AM	CONTINENTAL BREAKFAST	6:30 - 9:00 AM	CONTINENTAL BREAKFAST	
8:30-9:30 AM	KEYNOTE: John Brock - Vegetation Management: Then and Now	8:30-9:30 AM	2 minute introductions of attendees	
THEME	INVASIVE WEED MANAGEMENT I	THEME	INNOVATION IN VEGETATION MANAGEMENT	
9:30-10:00 AM (30 min)	Patti Fenner, John Brock, John Richardson and John Scheuring - Update on Arizona's noxious weed rule revision	9:30-10:00 AM (30 min)	Kieran Sikdar - Holistic plant grazing for invasive plant management and community sustainability	
10:00-10:30 (30 min)	Kris Gade - ADOT roadside vegetation management guidelines	10:00-10:30 (30 min)	Yue Max Li - Temperature dependent influence of fungi on seed mortality suggests regional differences in seed bank persistence of Sahara mustard	
10:30-11:00 (30 min)	Steve Gould - Glyphosate for vegetation management	10:30-11:00 (30 min)	Molly McCormick - Updates from RAMPS, a collaborative vegetation management group	
11:00-11:30 (30 min)	John Scheuring - Repeatable lessons learned from the Waterman Desert Landscape Restoration Project	11:00-11:30 (30 min)	Amanda Webb - A management-strategy toolbox to facilitate collaborative conservation, adaptation, and sharing of lessons learned	
12:00 - 1:15 PM	LUNCH	Noon - 1:40 PM	LUNCH & BUSINESS MEETING	
THEME	NATIVE PLANT CONSERVATION	THEME	VEGETATION CHANGE IN THE SONORAN DESERT	
1:00-1:30 PM (30 min)	Shannon Breslin - Native plant conservation on the Pinal Central to Tortolita Transmission Line	1:40-2:10 PM (30 min)	Dave Bertelsen - Rapid Ecosystem Change in Finger Rock Canyon, Santa Catalina Mountains	
1:30-2:00 PM (30 min)	Jesse Byrd - Diversifying the urban desert: Pima County's native plant nursery	2:10-2:40 PM (30 min)	John Scheuring - The catalina riparian fountaingrass control experience	
2:00-2:30 PM (30 min)	Catherine Scudieri - Cross-jurisdictional weed management to restore native plant diversity in Coconino County	2:40-3:10 PM (30 min)	Jim Malusa - Fear of fire: Invasive plants in the Sonoran Desert of Tonto National Forest	
2:30-3:00 PM	COFFEE BREAK	3:10-3:30 PM	COFFEE BREAK	
THEME	INVASIVE WEED MANAGEMENT II	THEME	GRASSLAND RESTORATION	
3:00-3:30 PM (30 min)	John Richardson and Wolfgang Grunberg - Rapid spatial prioritization of invasive plants planning and management for AZ	3:30-4:00 PM (30 min)	Emily Yurich - Effects of prescribed fire in a sonoran semidesert grassland on habitat of the critically endangered masked bobwhite	
3:30-4:00 PM (30 min)	Theresa Crimmins - Short-term forecasts of invasive species activity inform management	4:00-4:30PM (30 min)	Elise Gornish - Relationships between grass and mesquite cover based on long-term data: implications for restoration opportunities	
4:00-4:30PM (30 min)		4:30-5:00 PM (30 min)	John Brock - Red brome and red sprangletop control with herbicides in a desert grassland	
4:30-5:00 PM (30 min)	Michael Barbour - iMap Invasives: A Tool for Collaborative Invasive Species Data Management	5:00-6:00	CONCLUDING REMARKS	
5:00 - 7:30 PM	RECEPTION at Hotel Tucson City Center (hors d'oeuvres and drinks)			

Thursday, October 18 - FIELD TRIPS (choose one)	Schedule
Waterman Restoration Project – Led by John Scheuring	7 am - noon
Rapid Ecosystem Change in the Finger Rock Canyon Watershed – Led by C. David Bertelsen (Limit: 10)	6 am - noon